Güçlü Olmak – Cesaret ve Yas

Güçlü Olmak – Cesaret ve Yas

Yasemin İşler

8 EYLÜL 2021

Bazı kültürlerde, biri günler sonra bile öldüğünde teselli sözleri arasında "Güçlü ol" yer alır. Görünüşe göre hiç kimse kedere yönelik bu cesaret direktifinin alıcı tarafta ortaya çıkarabileceği içgüdüsel tepkileri işlemek için oturmadı. Yas tutan bir kişiye, zaten taşıdıkları yükün yanı sıra, nasıl olması gerektiğinin söylenmesine gerçekten gerek yoktur. Zaten şok arasında sallanmakla ve varlığından haberdar olmadıkları rezervlerden cesaret toplamakla meşguller. Apaçık olanı hatırlatmaya gerek yok.

 

Cesaretin uç noktaları, kederin çaldığı melodiyle içimizde nasıl da iç içe dans ediyor. Derin bir keder içinde olmakta ve onunla yüzleşmekte öyle bir güç var ki. Bu eylem muazzam bir enerji kullanır. Bu cesaretin enerjisini boşa harcamamak için korumak gerekiyor. Bu nedenle, yas tutan arkadaşınız yeterli enerjiye sahip olana kadar sizinle bir araya gelmekten veya büyük kalabalıklar içinde görünmekten kaçınabilir.

 

Kocam öldüğünde, kalplerindeki nezaket ve kültürel şartlanma nedeniyle birçok sevdiğim kişi bana "güçlü olmamı" söylerdi. Onlara "güçlü ol" denmenin nasıl bir his olduğuyla ilgili şu anda yanıt verecek enerjim yoktu. Bunun yerine, nezaketle kalbime bakmaya odaklandım. Yas tutanlara sabahları yataktan kalkar kalkmaz zaten cesur olduklarını hatırlatıp duruyorum. Onlara "güçlü olmanın" hatırlatılmasına gerek yok.

 

Yas tutan bir kalp gördüğünüzde nazik olun.

 

Yas tutan kalbinize karşı nazik, nazik ve sabırlı olun.

 

#kederdesteği #yasdesteği #yasyolculuğu