Yas Tutma ve Ebeveynlik

Bir kaybın yasını tutmak hayatın doğal bir parçasıdır. En nazik ve en sevgi dolu niyetlerle çocuklarınızı üzüntünüze ve gözyaşlarınıza tanık olmaktan doğal olarak korumak isteyebilirsiniz. Onlar için güçlü kalmak isteyebilirsiniz. Kederinizle otantik bir şekilde yaşamak ile çocuğunuzun bunu biraz daha yakından görmesine izin vermek arasında bir denge bulunabilir. Üzüntünüzü veya gözyaşlarınızı her zaman çocuğunuzdan saklamanıza gerek yok. Sizin üzgün olduğunu görmelerinde sorun yok. Onlar nasıl olsa hissedecekler kendilerinde ve etrafta olanları.

Ayrıca kederlerini işlemek için kendi yollarını bulmayı da öğreniyorlar. Keder deneyiminizi gösterme şekliniz, onların kederle ve yasla birlikte olmayı öğrenme yollarına ışık tutacak. Elbette duygularını deneyimleme biçimlerinde kendi yaşlarına uygun bir şekilde yas tutacaklar. Aynı zamanda, onlar da sizi gözlemlemeye devam ediyor. Hayatta nasıl olunacağına dair ipuçlarını sizden alıyorlar. Kederi normalleştirmelerine ve bazen üzgün olmanın insna hali sorun olduğunu anlamalarına yardımcı olacaksınız.

Zaman zaman ne kadar zor olsa da, hayatların sevgi, yaşam, neşe, hüzün, ölüm, kayıp ve kederle dolu olduğuna tanıklık etme şansı bu. Bu şansın bazı kısımlarını hiç kimse yaşamak istemiyor. Ama işte hayat bu. Bunların hepsi bu değerli hayatın birer parçası.

Yasınızda doğal olarak meydana gelenleri saklıyorsanız, önce kendinize karşı nazik olun, sonra yaklaşımınızı değiştirin ve çocuğunuzun/çocuklarınızın yas sürecinize ara sıra da olsa katılmasına izin verin. Yine de ne kadarının fazla olduğuna karar vereceğiniz ve kederle baş başa kalacağınız zamanlar olacaktır.

Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı da hatırlayın. Elinizden gelenin fazlasını yapıyorsunuz. Zaten çok şey yapıyorsunuz. Var olan her şeyin ortasında biraz rahatlık ve huzur bulmanız
dileğiyle.

Size sevgi ve nezaketle.

#keder #yas #ebeveynlikteyastutma #ebeveynlikveyas#yasvekayıp #yasvekayıplarlabaşaçıkma #kedervekayıp#yasveiyileşme #yastutmak #yassevgidir #yasalanı #deprem#depremler #merhamet #iyilik #yasçemberi #yasçemberleri#yasdestekgrubu #çocukveyas #çocuk #çocukdayastutar

Yasemin İşier, Kurıcu
Yas Merkezi - Grief Circles, Center for MCCG